Prometheus logo
linkerzijde



Pieter Steinz (24 november 2005)

Pieter Steinz (1963) is recensent en redacteur literatuur van NRC Handelsblad. Voor de zaterdagbijlage schreef hij de succesrijke series: De wereldliteratuur in 52 weekends en Steinz’ literaire atlas. Deze series liggen respectievelijk ten grondslag aan de boeken Lezen &cetera en Lezen op locatie .

Lezen &cetera is niet alleen een naslagwerk voor lezers, leesclubs, boekhandelaars, scholieren, studenten en docenten, maar ook een enthousiasmerende gids voor het verder lezen.

Wat te lezen na De naam van de roos, The secret history of een ander favoriet boek? Hoe liep het af met De Graaf van Monte-Christo, en waarom is Het bureau zo bijzonder? Door welke romans werd Jane Austen beïnvloed, en wie hebben zich op hun beurt laten inspireren door Pride and Prejudice? Lezen &cetera is de eerste Nederlandse leesgids die antwoord geeft op deze en vele andere vragen.

In februari 2006 verschijnt van Steinz (in samenwerking met Peter de Bruijn) Elk boek wil muziek zijn. Lezen en luisteren in schema’s, thema’s en citaten. Dit boek gaat in op de dwarsverbanden tussen muziek en literatuur. In een introducerend essay besteedt Peter de Bruijn onder andere aandacht aan componisten en musici als romanpersonages en aan beschrijvingen van het muziekleven in romans. Voor het tweede deel ontwikkelde Steinz twaalf schema’s rondom bekende romans waarin muziek een belangrijke rol speelt.

Pieter Steinz schreef eerder Meneer van Dalen wacht op antwoord , over ezelsbruggetjes en schoolse rijtjes van vroeger, en Drumeiland (2003), het verslag van een speurtocht naar de erfenis van reggaezanger Bob Marley (1945-1981) op zijn geboorte-eiland Jamaica.

Tijdens de Prometheusavond van 24 november a.s. zal Pieter Steinz ons via zijn literaire gids en atlas meenemen naar de veelzijdige wereld van de wereldliteratuur. Na de pauze zal hij samen met de zaal, live, een literair schema maken en alle mogelijke vragen beantwoorden.

Lezen &cetera Gids voor de wereldliteratuur
is een luchtige en leerzame introductie tot het wereldwijde web van de literatuur. Het boek bevat beknopte informatie over 400 proza-auteurs uit de wereldliteratuur.
Lezen &cetera is een gids voor fictie. Op Homerus en Shakespeare na komen er geen dichters, toneelschrijvers en essayisten in voor – tenzij ze naam hebben gemaakt met romans en verhalen.
De kern van Lezen &cetera wordt gevormd door de 416 schrijverslemma’s, kenschetsen van (historisch) belangrijke en/of veelgelezen auteurs. De stukjes geven beknopte biografische informatie en zijn toegespitst op de hoogtepunten, dat wil zeggen de aantrekkelijkste of belangwekkendste titels uit het werk van de betreffende schrijver.
In een kwart van de gevallen is aan de karakterisering van de auteur een korte samenvatting van een van zijn beste boeken toegevoegd. Tezamen vormen die 104 meesterwerken een lijst van romans en verhalenbundels. Daarnaast zijn er 52 literaire schema’s waarin een veertigtal meesterwerken, plus anderszins baanbrekende boeken als Frankenstein en The Lord of the Rings, in een bredere context wordt geplaatst, inclusief de inspiratiebronnen van de auteurs en suggesties voor ‘wat te lezen na…’
De pers over Lezen &cetera:
Het Parool : Honderden magnifieke pagina’s. Een dikke 9 voor Steinz’ monnikenwerk. De Volkskrant: Een geslaagde poging om het web van de wereldliteratuur te ontsluiten. Elsevier: Een beschavingservaring.

‘Ik ga op reis en ik neem mee…’

Lezen op locatie Atlas van de wereldliteratuur
Welke romans vormen de ideale begeleiding van een vakantie in Zuid-Frankrijk of Noord-Italië? Hoeveel schrijvers lieten zich inspireren door de straten van Londen en de wolkenkrabbers van New York? Welke fictie geeft extra kleur aan een expeditie naar het Amazonegebied of de Poolcirkel?
Lezen op locatie , de eerste Nederlandse literaire atlas, laat met behulp van zestig kaarten zien waar de meesterwerken uit de wereldliteratuur zich afspelen - van Amsterdam (De val van Albert Camus) tot Zuid-Afrika (In ongenade van J.M. Coetzee). Voer voor elke literatuurliefhebber en voor iedere reiziger die wil weten welke boeken in de vakantiekoffer niet mogen ontbreken. Lezen op locatie is een reis om de wereld in 1200 leestips, in de vorm van kort gekarakteriseerde romans, verhalenbundels, gedichten en toneelstukken. De zestig kaarten van steden, landen en werelddelen worden voorafgegaan door boeiende mini-essays en zijn geïllustreerd met auteursportretten.